El divendres 8 de novembre, es va presentar l’estudi “La sostenibilitat del cooperativisme agroecològic: dels grups de consum als supermercats cooperatius”, una radiografia de l’evolució dels sistemes d’aprovisionament agroecològic que posa atenció al model de creixement d’aquestes xarxes a Catalunya en els darrers anys. Estudi premiat amb l’ajut per a la realització de treballs de recerca en l’àmbit del cooperativisme que atorga l’ACCID i la Fundació Roca i Galès.
La presentació va ser a càrrec de Sra. Pati Homs, autora de l’estudi i sòcia de la cooperativa Aresta SCCL i les intervencions a càrrec de Sr. Miquel Àngel Fúster, president del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) de Tarragona i soci d’ACCID i Sr. Robert Castells, membre de l’equip CoopCamp.
Aquest informe detalla l’evolució dels sistemes d’aprovisionament agroecològic i posa atenció al model de creixement d’aquestes xarxes a Catalunya en els darrers anys. El text recull alguns dels reptes del model configurat per petits grups de consum que mantenen una relació directa amb les productores de productes frescos, així com alguns dels reptes dels nous models de creixement que s’han anat desenvolupant en els darrers anys al territori com ara els supermercats cooperatius. Aquesta recerca és una continuïtat del treball que va fer l’Aresta el 2017, “El canvi d’escala, un revulsiu per la sostenibilitat del cooperativisme agroecològic?“, en el que s’aborava la pregunta sobre la necessitat de qüestionar i debatre el model de creixement en un moment d’inflexió pel cooperativisme agroecològic.
L’informe recull algunes d’aquestes fortaleses i limitacions dels projectes que han abordat el canvi d’escala i comparteix reflexions de la mà de les mateixes membres dels col·lectius en relació alguns dels reptes detectats: la diversitat socioeconòmica, la viabilitat econòmica, la divisió del treball amb perspectiva feminista, la participació, la professionalització, la governança i les aliances institucionals.