El dimarts 25 de setembre es va celebrar al Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) la conferència La revolución demográfica: El futuro es sénior, desarrollo de la “Silver Economy” y del Talento Sénior impartida per Laura Rosillo, conferenciant, formadora, consultora en Observatorio del Aprendizaje en la Madurescencia i membre de la Xarxa COOLDYS, acompanyada per en Santiago Iglesias, president del Grup d’Economistes Sèniors del Col.legi d’Economistes de Catalunya, en Joan Sanz, membre de la Junta d’APDO, i en Salvador Guasch, economista, humanista i president d’honor de la Comissió d’Intangibles de l’ACCID.
Durant la sessió es va exposar que estem en plena revolució demogràfica en la qual la baixa natalitat que sofrim, unida al constant allargament de l’esperança de vida, augura una societat envellida on els joves són un ben escàs i en la qual ha aparegut una nova maduresa que envelleix molt més lentament que generacions precedents.
En el context de l’empresa i les organitzacions estan convivint fins a quatre generacions que posseeixen característiques diferencials clares i que plantegen nous reptes sobre la gestió del talent i el futur del treball. Edat biològica i edat cronològica s’estan separant i l’allargament de l’esperança de vida, una nova maduresa adulta, sana i activa, ha donat lloc a una nova etapa, la “madurescencia”, que es caracteritza per un nou esforç de cerca d’una nova identitat. S’inicia un marcat esforç per realitzar coses que omplin de valor i significat la seva existència, incloent un interès rellevant per contribuir al desenvolupament de les generacions més joves.
En el nostre present empresarial ha començat amb força l’anomenada “guerra pel talent” per la qual els reclutadors barallen per incorporar i retenir en les seves organitzacions talent jove per garantir així la necessària innovació per a la supervivència de l’empresa, donant per fet que només hi ha talent entre les generacions joves i que les generacions madures estan obsoletes o rígidament anquilosades en plantejaments desfasats.
L’escassetat de talent no es deu només a problemes d’encaix entre el sistema educatiu i l’empresa, ni amb l’escassetat de joves per la baixa natalitat, ni amb els profunds canvis tecnològics que està sofrint l’empresa, ni amb la robotització i substitució de multitud de llocs de treball per màquines. A aquestes raons i a unes altres, cal afegir una altra raó de pes que ha vingut a agreujar aquesta falta de talent en les organitzacions. En els últims anys les organitzacions s’han centrat en la reducció de costos que ha propiciat la lenta desaparició del talent intern. L’expulsió massiva de treballadors madurs a través de jubilacions anticipades o directament d’acomiadaments, ha aconseguit que sortissin per la porta les habilitats, coneixements, experiència i relacions del talent expert que tants anys va costar desenvolupar.
I malgrat l’evidència irrefutable de l’envelliment de la població activa, de l’impossible relleu generacional donada l’esmentada caiguda de la natalitat, les empreses segueixen sense contractar ni retenir als professionals de més edat, ni tenen en compte l’envelliment de les seves plantilles en els plans de desenvolupament professional.
És hora que les organitzacions, sense descurar la incorporació i desenvolupament de les generacions més joves, tan necessàries per possibilitar la innovació radical, comencin a conrear el talent expert dels treballadors madurescents en ple renaixement professional possibilitant segones carreres professionals centrades en el talent de cada treballador madur i no en la seva professió i que les organitzacions prenguin consciència de l’ingent talent potencial que resideix en aquesta nova majoria, els “GoldenWorkers”bimillenials madurescents, cridats a seguir aportant valor a la transformació social que estem vivint i de la qual volen seguir sent protagonistes d’una manera generativa i no passiva.
Aquest acte va estar coorganitzat a iniciativa dels membres de la Comissió d’Intangibles d’ACCID, el Grup d’Economistes Sèniors del Col.legi d’Economistes de Catalunya i APDO (Asociación de Profesionales en Desarrollo de la Organización).