La iniciativa de la Unió Europea de regulació sobre la Intel·ligència Artificial va ser l’eix del webinar organitzat el passat 18 de gener per l’associació World Compliance amb el suport de l’ACCID. Hi van intervenir com a ponents, Jordi Martí, doctor en ciències econòmiques i empresarials, Mónica Arquero, sòcia fundadora de Map Global Corporate Compliance i Òscar López, CEO d’UBT Legal & Compliance.
La sessió va tractar sobre la IA, la regulació i el futur davant l’aprovació de les normes i l’impacte de la tecnologia. Jordi Martí va destacar que, des de fa anys, les persones estan treballant amb dades perquè sistemes que usen Intel·ligència Artificial puguin produir resultats quan se les fa servir actualment. A més, va apuntar que avui les generacions nadiues digitals, a diferència de les generacions anteriors, valoren de manera diferent l’ús de la tecnologia a l’hora de realitzar tasques i, sobretot, quan es tracta de fer servir la IA per a la presa de decisions
Òscar López va subratllar que la IA permet millorar la rendibilitat dels empleats tot i que serà necessària una nova capacitació a més que es produiran ajustos en determinats llocs de treball.
Pel que fa a les accions de la Unió Europea per restringir determinats usos o aplicacions o, en general, sobre quines normes es promouran en l’àmbit comunitari, totes les persones ponents van indicar que la Unió Europea hauria de desenvolupar molt més l’anàlisi de l’ús de la IA abans d’aprovar legislacions. De fet, alguns dels passos que s’han fet endavant en l’àmbit europeu estan en línia, per exemple, amb els reglaments europeus de ciberseguretat.
Però què passa amb la Llei de Propietat Intel·lectual? Martí va recordar la demanda recent de Financial Times contra Open AI per l’ús de les seves informacions. S’imposa la necessitat de fer prèviament un mapa de riscos, així com tractar sobre quina és la responsabilitat de les empreses que posen la tecnologia a l’abast del públic, qüestió sobre la qual Óscar López en va reclamar l’establiment d’un règim de responsabilitats.