L’ACCID i l’Associació Per al Desenvolupament Organitzacional (APDO) van organitzar el passat 17 de gener un webinar en què es va tractar sobre la gestió i la mesura de l’impacte social de les organitzacions. Hi van participar com a ponents Bernardo Garcia, doctor en Ciències Econòmiques y Empresarials, i Sophie Robin, llicenciada en Relacions Internacionals, màster en Estudis Globals i internacionals, i ambdós són membres fundadors de Stone Soup Consulting, consultora internacional en qüestions socials. També hi van intervenir els economistes Xavier Pladevall, president de l’APDO, i Manel Egea, president honorari. La sessió la va moderar Joaquim Rabaseda, membre de la Junta d’ACCID i catedràtic de comptabilitat de la Universitat de Girona.
La conferència es va realitzar sobre la base d’un article publicat per l’ACCID sobre l’Impacte Social de les organitzacions (vegeu les dades al final d’aquesta informació), una iniciativa de diagnòstic de les empreses sobre l’impacte de les seves activitats en les persones i en la societat.
La proliferació arreu del concepte “impacte social” va fer que es determinessin paràmetres i procediments, d’acord amb institucions internacionals, per establir uns estàndards, i sobretot, evitar que es produís l’”impact washing”, un rentat de cara, i, en canvi, afavorir que aquestes accions de diagnosi i de millora continua poguessin formar part de les estratègies de les empreses.
Al debat es va indicar no obstant que algunes empreses fan anàlisis de les seves activitats “però no saben si hi ha hagut una transformació a partir del procés de mesurar el seu impacte”. El sol fet de gestionar i mesurar l’impacte social té influència en la pròpia organització i en les persones que hi treballen o s’hi relacionen. Malgrat tot, al nostre país és encara incipient la idea d’integrar a les empreses la cultura de la millora derivada de la gestió de l’impacte
Gestionar i mesura l’impacte social d’una organització comprèn el següent procés:
- Involucrar els grups d’interès
- Entendre què canvia
- Valorar el que importa
- Incloure el que es essencial
- No reivindicar en excés
- Ser transparent
- Comprovar (certificar) els resultats
- Ser receptiu
De metodologies per realitzar una mesura de l’impacte social se’n poden trobar més d’un centenar (vegeu-ne detalls d’algunes a l’article adjuntat a aquesta informació) si bé una de les més conegudes és la que s’estableix a partir dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposat per Nacions Unides (sobre els quals se’n poden aprendre els processos d’acompliment en cursos gratuïts, com és el cas de Coursera i la Universitat Duke; vegeu-ne el detall a la presentació dels ponents adjunta).
Què és l’Impacte Social?
Bernardo Garcia en va donar una definició consensuada per les entitats internacionals que s’hi dediquen: és un fet que es caracteritza per canvis materials substancials i evidents, siguin positius o negatius, en les condicions a llarg termini de persones, del planeta o dels sistemes, siguin intencionats o no, tangibles o intangibles.
D’un procés de gestió i de mesura de l’impacte social s’obté informació sobre els canvis generats. Del contrari és un mer exercici tècnic. Cal integrar-hi les diferents perspectives dels grups d’interès, està al servei de la gestió i la maximització de l’impacte i permet prendre decisions fonamentades.
La conseqüència d’una acció de mesura és que les dades que se n’obtinguin es faran servir per comprendre, modificar i millorar el programa, servei o projecte que va generar l’impacte i que es caracteritzarà per:
- Eficiència (fer les millores amb els recursos disponibles)
- Saber què funciona i què no, perquè?
- La creació d’una cultura de l’aprenentatge
- La integració de l’impacte en l’estratègia i la sostenibilitat organitzativa
Sophie Robin va recordar que l’actual marc legislatiu impulsat per la Unió Europea afavoreix l’interès per la gestió i la mesura de l’impacte social (cal recordar com les recents normes d’informació de sostenibilitat adoptades per la UE obliguen a les empreses europees a incloure a les seves memòries i/o informes no financers un conjunt d’informacions referides al comportament responsable des del punt de vista ambiental, social i de governança (Environmental, Social and Governance –ESG, en l’acrònim anglès). A més la UE, en el nou marc legal, té en compte l’anomenada “Doble materialitat”, això és: cal analitzar tant l’impacte de l’entorn sobre les organitzacions com l’impacte que generen a l’exterior.
D’altra banda, existeix també un consens institucional sobre el fet que els informes de gestió i mesura de l’impacte social cal que siguin certificats per entitats certificadores i per professionals habilitats per poder realitzar aquesta funció. És necessari –van subratllar els ponents- que se segueixin estàndards de qualitat i criteris rigorosos i per tant s’auditin els resultats.
Xavier Pladevall va destacar les diferències que, al seu parer, es produeixen entre els països nòrdics, que –va apuntar- incorporen un esperit crític per un compromís de les organitzacions amb la societat- i els països europeus, on la normativa legal força la incorporació de mesures per conèixer l’abast de les activitats d’una organització. Per a Pladevall la incorporació d’anàlisis sobre l’impacte social tindria una gran rellevància per als professionals del nostre país –“seria un motor d’orgull i de pertinença a una organització”, va dir- i s’evitaria la fuga de talents, va afegir.
Manel Egea, per la seva banda, va plantejar que “potser la dificultat més gran, davant d’iniciatives com la gestió i la mesura de l’impacte social, es trobi en què siguem capaços de crear una xarxa de valor per comunicar-nos amb fonts d’informació per saber què passa amb les nostres accions”.
Els ponents van destacar que el valor diferencial de gestionar i mesurar l’impacte social serà integrar aquest procés en la gestió habitual de l’empresa, que en formi part de la seva cultura organitzacional. A més, van indicar, amb les noves normatives europees, hi haurà una demanda de nous professionals que s’hi dediquin i es promou un canvi de paradigma en les organitzacions.
Presentació dels ponents al webinar (format PDF)
Conferència organitzada amb motiu de la publicació “Enfocaments, metodologies i eines de l’ecosistema de mesura i gestió de l’impacte social a Espanya”,
Revista de Comptabilitat i Direcció Vol. 32 any 2021, pp. 27-50. “Mesura i gestió de l’impacte social de les organitzacions”