En un context de reactivació econòmica postpandèmia, el Balanç Social es promou com una eina de rendició de comptes i de mesura de l’impacte social, ambiental i de bon govern per part de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), i es posa a disposició d’empreses i entitats per avaluar de forma sistemàtica, objectiva i periòdica sis grans característiques de tota organització que vulgui ser socialment responsable. Un instrument que des de l’economia Social i Solidària es reclama com una proposta que pot contribuir a la reconstrucció econòmica des d’una mirada transformadora.
El Balanç Social com a instrument d’auditoria social va protagonitzar la sessió online del passat 7 de juny, organitzada per ACCID i per l’Associació Professional per al Desenvolupament Organitzacional (APDO). Va comptar, com a ponents, amb Rubèn Suriñach, economista i auditor social a la Xarxa d’Economia Solidària, l’advocat Xavier Pladevall, CEO d’Acció Preventiva i d’Europreven i president d’APDO i Manel Egea, economista i president honorífic d’APDO. L’economista i auditora Eva Aldeguer va moderar la sessió.
Eina a disposició de les organitzacions amb activitats econòmiques
Rubèn Suriñach va explicar amb detall com el Balanç Social es posa a disposició de totes les organitzacions amb activitats econòmiques, amb independència de si són o no membres de la XES, així com de la seva forma jurídica. (Vegeu la presentació del ponent, publicada al final d’aquesta informació). Actualment, unes 260 empreses a Catalunya realitzen el Balanç Social. N’hi que són cooperatives, fundacions, ong’s, societats mercantils i treball autònom. L’educació i la recerca són els àmbits econòmics principals en què operen les institucions i empreses que fan ús del Balanç Social.
Del Balanç Social no només són importants les respostes que ofereix i l’anàlisi que realitza de la institució o empresa que hi participa, sinó també què es pregunta. Per aquest motiu cada any s’actualitza el formulari amb noves preguntes i indicadors que ajuden a millorar l’anàlisi i la visibilitat de les pràctiques de les organitzacions. La certificació o auditoria social que produeix el Balanç Social es treballa sobre els següents àmbits: economia i política de lucre, gènere i perspectiva feminista, equitat i democràcia, sostenibilitat ambiental, compromís social i cooperació i qualitat del treball.
Baix grau de maduresa
Per la seva banda, el president de l’APDO, Xavier Pladevall, va subratllar que malgrat els esforços que s’estan fent per part del teixit empresarial, el grau de maduresa sobre l’abast de la pràctica de l’auditoria social és baix al nostre país. Les raons cal buscar-les, segons va subratllar, en un model educatiu que no promou els valors del compromís social que, alineats amb valors organitzacionals, donen credibilitat a un país i al seu teixit social, segons va indicar.
Manel Egea, president honorífic de l’APDO, va recordar que tot i que la societat té un paper important en l’impuls i l’adopció d’eines perquè les empreses i les institucions adoptin més compromisos envers la comunitat, són les administracions les que han de procurar nous marcs legals.
Impacte positiu per a les empreses en termes de rendibilitat
Egea va indicar que la implicació i la participació de les empreses en les auditories socials té un impacte positiu en els resultats econòmics a mig i llarg termini. Xavier Pladevall ho va concretar: les empreses que treballen a favor d’un compromís amb la comunitat, per cada euro invertit obtenen de 3 a 5 euros en un període de 3 anys. Si s’allarga el període a més de 7 anys, el rendiment econòmic s’eleva de 13 a 19 euros per cada euro invertit.
Pladevall va recordar que des d’un punt de vista econòmic, els països nòrdics i els anglosaxons assoleixen el mateix objectiu (de rendibiitat) per diferents camins: tota acció de les empreses en benefici de la comunitat reverteix en una millora de la rendibilitat econòmica de les companyies.
Conferència en el marc de:
i la Guia Tècnica per a l’elaboració del Balanç Social
Acte organitzat per: