L’IESE Business School, la Càtedra de Crèdit Andorrà de l’IESE, i l’ACCID van organitzar el 22 de febrer la conferència online “La injustícia en les organitzacions: els costos en salut i en motivació per a l’empresa i els empleats” centrada en posar de manifest el perill de la injustícia en el govern de les organitzacions, i, en particular, en el seu sistema de control, i es va duu a terme en el context de la presentació del llibre publicat per l’ACCID “La justicia en las empresas: el gobierno de las empresas y los sistemas de control”.
El Professor d’Iniciativa Emprenedora i de Comptabilitat i Control de l’IESE Business School, el Sr. Albert Fernández, va donar la benvinguda a l’acte, acompanyat del President de l’ACCID, el Sr. Daniel Faura, qui va portar la introducció a l’acte destacant la importància més que mai de parlar de la justícia o injustícia a les organitzacions, l’equitat i la integritat donats els nous escenaris.
La ponència de la sessió va anar a càrrec del Sr. Josep M. Rosanas, Doctor Enginyer Industrial, Màster en Direcció d’Empreses per IESE (MBA), Doctor en Management per la Northwestern University (EUA), Professor Emèrit del departament de Comptabilitat i Control de l’IESE, ex-catedràtic d’Organització d’Empreses de la Universitat Pompeu Fabra i es va excusar l’absència de la ponent convidada la Sra. Natàlia Cugueró, doctora en Management Sciences per l’IESE (Universitat de Navarra), enginyera industrial per la UPC i llicenciada en dret per la UOC, professora de direcció d’empreses en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i col·laboradora de la Càtedra Crèdit Andorrà de Mercats, Organitzacions i Humanisme, que ha estat peça fonamental en la iniciativa d’analitzar la situació de justícia o injustícia a les empreses i posteriorment traslladar-lo a una publicació per difondre’l.
L’objectiu va ser defensar, per tant, que el propòsit dels sistemes de control (i de les empreses en si) és aconseguir la justícia, proporcionant al client un producte que satisfaci les seves necessitats a un preu raonable, amb un personal ben tractat, ben pagat i que pugui desenvolupar-se professionalment en benefici de tot el món. Es va raonar amb rigor, però alhora tractant de ser pragmàtics, posant el focus en el món real de les organitzacions, ja que hi ha justícia formal i justícia informal i la percepció de la justícia o injustícia és fonamental perque això tindrà uns efectes i unes conseqüències.