El dimecres 16 de setembre es va dur a terme la conferència Webinar online sobre “La informació no financera a la nostra empresa” a càrrec del professor de Comptabilitat de la Universitat de Barcelona i Certificador ESG-rating, el Sr. Jordi Marti Pidelaserra, acompanyat del Sr. Xavier Subirats, economista, consultor en Govern Corporatiu i Reporting, vicepresident tercer de l’ACCID i soci d’AMSEL Asesores, qui es va encarregar de fer la presentació, gràcies a la plataforma online cedida per la World Compliance Association.
A la sessió es va presentar la nova publicació de l’ACCID, el volum 29 del monogràfic de comptabilitat i direcció: “Informació no financera: Claus per a la millora de la informació empresarial” que aglutina una sèrie d’articles doctrinals i casos pràctics que volen donar respostes als diferents reptes que planteja el nou entorn d’informació en què es mouen les organitzacions. Hem entrat al segle XXI amb uns condicionants molt negatius, amb una crisi financera d’impacte global que genera unes exigències de responsabilitat a les empreses com mai s’havien vist. I la informació financera ja no és suficient per dialogar amb els diferents usuaris de la informació.
La gestió empresarial sempre ha afectat el medi ambient, sempre s’ha relacionat amb aspectes socials i amb uns principis de Governança. Però tota aquesta feina que implica i afecta el medi ambient (Environment), la societat (Social) i la governança (Governance) no es comunicava, quedava arxivada dins l’entitat.
El professor Jordi Martí a la sessió va explicar que les empreses s’han gestionat durant segles seguint un esquema molt potent i alhora molt simple de reconeixement i registre de les seves operacions anomenat Partida Doble. Tot aquest treball s’ha concentrat sobre el negoci mercantil de l’objecte social de l’entitat. Però avui els nous models de gestió reclamen reconèixer, registrar operacions que van més enllà de la mera activitat comercial i financera. Els criteris de valoració comptables han de complementar-se amb noves aportacions que permetin explicar el que ocorre en l’empresa a interlocutors que van més enllà dels mers socis. Els treballadors, els consumidors, les administracions públiques, els proveïdors són alguns dels reclamants d’informació empresarial que no veuen satisfetes les seves necessitats amb les xifres contingudes en els comptes anuals.
En l’actualitat els estalviadors volen col·locar els seus dipòsits en activitats socialment responsables. Els fons d’inversió ja no es demanden pel binomi rendibilitat-risc. Ara els conceptes d’inversió responsable obliga a introduir noves variables en l’anàlisi financera. La CNMV i l’ESMA europea van exigint formació en ESG com avaluadors financers certificats.
El compliment normatiu amb la legislació espanyola vigent obliga a grans empreses, però a totes les mitjanes i petites els hi convé no deixar que els hi treguin avantatges en aquest aspecte. Fem-ho i fem-ho fàcil, aquest és l’objectiu.