ACCID, conjuntament amb la Comissió d’Economia del Coneixement i Innovació al CEC, la Comissió de Valoració d’Empreses i la Comissió d’Intangibles de l’ACCID, varen organitzar el passat dijous un webinar online amb el títol “La importància dels intangibles en la creació de valor de l’empresa” impartit pel Sr. José M. Viedma Martí, economista, president de la Comissió d’Intangibles de l’ACCID i Soci de M & A Fusiones y Adquisiciones, el Sr. Julià Manzanas, economista, vicepresident de la Comissió d’Intangibles de l’ACCID. President de la Comissió d’Economia del Coneixement i Innovació al CEC. RBDM South Europe a Areopa Group. Fundador de Cabier Institute. Fundador de White Guard. M&A partner a ZINCO BUSINESS SOLUTIONS. Advisor and mentor of Start Ups, i la Sra. Laura Sallent Cucurella, economista, secretaria de la Comissió de Valoració d’Empreses de l’ACCID. Consultora empresarial. Professora de comptabilitat i finances. Fundadora de Lemon Value. Gràcies al patrocini de la plataforma del TecnoCampus Mataró Maresme.
L’estudi de la sessió presenta els intangibles com a eix de creació de riquesa en l’economia del coneixement, essent la font principal d’avantatges competitius empresarials. El seu registre i monitorització és útil per mesurar, supervisar i gestionar els riscos, complementant la informació financera i generant un increment en la valoració de la sostenibilitat a llarg termini, suposant un augment de la capacitat de retorn no només als inversors, sinó també al conjunt de la societat. Malgrat la seva utilitat, existeix una manca de reglamentació a nivell nacional o europeu que permeti homogeneïtzar criteris, valorar actius intangibles i comparar empreses.
Existeixen algunes iniciatives que pretenen estandarditzar els processos de recol·lecció de la informació no financera i de la valoració dels intangibles. A l’estudi es descriuen diferents metodologies per valorar els intangibles, com ara mètodes basats en el cost, en el mercat i en els ingressos, i es focalitza en l’evolució de la ràtio Valor de mercat/Valor comptable dels últims anys al mercat de capitals espanyol. Aquesta ràtio il·lustra la diferència entre la valoració que es fa de les empreses segons el seu valor en llibres i el valor que li atorga el mercat. Aquesta diferència es pot catalogar com el valor del seus intangibles. Al 2019, el mercat valorava de mitjana 2,55 vegades el valor comptable de les empreses. També s’inclouen en el estudi altres indicadors o KPI que s’utilitzen a dia d’avui per monitoritzar informació no financera de les empreses, com per exemple el Net Promoter Score, l’Índex d’Interacció amb el client, l’Índex d’èxit de l’I+D o l’Índex de pèrdua de clients, entre d’altres.
Per últim s’analitzen 3 casos pràctics d’empreses molt diverses com Mediquo (PIME), Jasper (ScapeUp) i Fluidra (Gran empresa), per veure quina importància donen als seus intangibles, quins KPI no financers monitoritzen i quina és la seva evolució.