La Comissió de Coneixement i Innovació del Col·legi d’Economistes de Catalunya, amb la col·laboració dels Enginyers Industrials de Catalunya i amb el suport de la Comissió d’Intangibles de l’ACCID, va organitzar el 26 de gener una conferència online centrada en la creació de riquesa basada en el coneixement i els actius intangibles com a palanques del valor futur de les empreses.
El vicepresident de la Comissió d’Economia de Coneixement i Innovació del CEC Jordi Martí va presentar i moderar l’acte. En primer lloc va intervenir Julià Manzanas, president de la Comissió d’Economia de Coneixement i Innovació del CEC, vicepresident de la Comissió d’Intangibles de l’ACCID, vicepresident del Cercle de les Llibertats, fundador de Cabier Institute, soci de ZINCO Business Solutions i Regional Business Development Manager d’AREOPA al Sud d’Europa. Manzanas es va centrar en com els intangibles avui en dia són els actius en els quals està basada la creació de valor futur i avantatge competitiu en el marc de l’economia del coneixement. També va comentar com “l’economia 2.0 està basada en considerar que la tecnologia habilita el desenvolupament humà i la creació de riquesa”. Julià Manzanas va destacar que “els intangibles són la palanca del valor futur de les empreses” i va afegir que “les empreses han d’identificar els intangibles o coneixement tàcit, controlar-los i incloure’ls com a capital intel-lectual”. Manzanas va subratllar que “les metodologies per comptabilitzar els intangibles més habituals són l’informe integrat (Integrated Reporting) o l’IC Rating”.
A continuació es va abordar la gestió dels riscos dels intangibles posant el focus en les pimes a càrrec de l’enginyer industrial Gian-Lluís Ribechini, president de la Comissió de Gestió Empresarial dels Enginyers Industrials de Catalunya. Ribechini va recordar que “els quatre àmbits que s’han de considerar en la gestió dels intangibles, sigui per part d’una gran empresa o d’una pime, són el comptable, el fiscal, l’empresarial i el jurídic”. D’altra banda va assegurar que “per gestionar un capital intangible s’ha d’identificar, documentar i classificar en un inventari d’actius intangibles, per a continuació protegir-los, valorar-los i rendibilitzar-los”. Ribechini va afegir que “per fer un inventari d’actius intangibles calen equips pluridepartamentals que considerin elements vinculats a propietat industrial i distintius com ara patents, dissenys o dominis: a la reputació i percepció externa com ara homologacions, referències dels clients o valoracions a xarxes socials; als productes a nivell de software o coneixements tècnics; a contractes i acords, a cadenes de subministrament o a organització empresarial”.
Pel que fa als riscos dels intangibles, Gian-Lluís Ribechini va apuntar a “riscos propis que porten a la descapitalització intangible de l’empresa” així com a “riscos de tercers que tenen un impacte reputacional i un cost econòmic”.
Font: www.coleconomistes.cat