L’ACCID va acollir el passat dimarts 21 de març la conferència online “L’auge de les concentracions empresarials i la rellevància dels intangibles”, amb la participació com a ponent de Jordi Alberich, cofundador de M.A Fusiones y Adquisiciones, llicenciat en ciències empresarials i MBA per ESADE. La benvinguda i la moderació va anar a càrrec de Josep Maria Viedma, economista i president de la Comissió d’Intangibles d’ACCID i Soci fundador de M.A Fusiones y Adquisiciones.
Durant els darrers anys, la globalització, que s’ha fet realitat, el pas d’una economia de base industrial a una de financera, la lliure circulació de capitals, la consolidació d’un projecte europeu, el trànsit que han fet les companyies espanyoles, que han passat d’operar en un mercat nacional protegit a un d’àmbit europeu i finalment a un de mundial en què les empreses del país s’enfronten a competidors globals, són raons principals que Alberich va destacar per explicar l’auge actual de la concentració empresarial.
Els intangibles són més determinans que el volum de recursos propis
Pel que fa a l’adquisició d’una empresa, en aquest punt resulta clau la valoració dels seus intangibles, entesos com tots els actius d’una companyia que no figuren en els estrictes estats econòmics i financers, una qüestió més determinant, segons Alberich, que el volum de recursos propis o el passiu laboral.
Els intangibles representen actualment el 80% dels actius d’una empresa
Quant a la concentració empresarial, la dimensió de les empreses hi juga un paper cabdal a més de tots els factors assenyalats. Alberich va subratllar els resultats de l’informe de la OCDE elaborat el 2012 per posar de manifest que, si es destaca el valor de la mida empresarial, les empreses espanyoles són tan productives com les alemanyes.
La diferència entre unes i altres empreses és el seu volum o dimensió. A parer d’Alberich, per assolir els nivells de benestar d’altres països, calen empreses més grans ja que són les que normalment generen més i millors llocs de treball. El ponent va apuntar que les concentracions empresarials seguiran incrementant-se els propers anys per les expectatives de creixement econòmic, la disponibilitat de liquiditat, els reduïts tipus d’interès i la figura de l’inversor financer.
Paper clau de les Due Diligence
En relació als intangibles, Alberich va afirmar que actualment representen el 80% del valor d’una companyia, un fenomen en el qual les Due Diligence tenen un paper rellevant per acostar-se a la qualitat dels intangibles i d’aquesta manera influir en la decisió d’una adquisició. Cal sumar-hi el posicionament estratègic i les perspectives de futur, on de nou les Due Diligence resulten fonamentals per identificar i ponderar els actius intangibles.
Alberich va afegir, a preguntes dels assistents, que la intuïció del comprador acaba determinant bona part del preu d’adquisició d’una empresa. Josep Maria Viedma va assenyalar per la seva banda, el valor que suposen les avantatges competitives sostingudes.