El passat 12 de desembre, a la seu de l’EAE Business School, a Barcelona, va tenir lloc la conferència “Fintech: Evolució o Revolució”, impartida per Jordi Carrillo, llicenciat en Dret i Ciències Polítiques, Executive MBA per IESE i Doctor en Organització d’empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya. Consultor empresarial independent. Acadèmicament, col·labora amb EAE Business School. Ho acompanyava Elena Puerto, directora dels programes de l’àrea de finances de EAE i coordinadora de les matèries de comptabilitat de GRAU en Administració i direcció d’empreses.
En la conferència es va esmentar que, les noves tecnologies, han obert un món de possibilitats en àmbits que estaven reservats fins a aquest moment a les entitats financeres. Nous actors amb formes innovadores de realitzar pagaments, cobraments, finançar inversions o assegurar tipus de canvi.
En l’actualitat, el sector de les noves tecnologies vinculat a l’àmbit financer, està rebent gran atenció mediàtica i importants summes de diners que, de forma progressiva, van augmentar en import. Així, en 2015, va haver-hi a prop de cent empreses Fintech que van obtenir injeccions de capital per sobre dels cinquanta milions d’euros. Es van produir entrades de noves empreses amb propostes de negoci diferents. Així, es plantegen noves opcions per guardar els diners, estalviar-ho, invertir-ho o gastar-ho.
També es va parlar de l’enfrontament al canvi de paradigma del sistema financer, que va íntimament lligat als avanços tecnològics que s’han produït en els últims anys. La irrupció de noves petites companyies competidores en el sector cal tenir-les en compte.
A més, es va afirmar que la perspectiva del consumidor també s’ha transformat per la interacció ràpida i constant del client amb els seus proveïdors, dels quals espera rebre un servei de qualitat i per un preu reduït, el mateix ocorre amb les seves entitats financeres.
Des del punt de vista tecnològic, es va comentar que els avanços produïts, també han afavorit el sorgiment de les empreses Fintech i rebaixar les barreres d’entrada al sector financer. D’aquesta manera, diversos fons de capital privat es van mostrar disposats a apostar per empreses que volguessin entrar en ell.
Finalment, es va parlar de la aparició dels conceptes Crowfunding o Crowlending, en els quals és la participació ciutadana la que decideix o no si apostar pel desenvolupament d’un projecte.