No hi ha una fórmula màgica per assegurar l’èxit d’una empresa emergent o startup, assenyalava l’economista Pilar Lloret en la seva intervenció, i si parlem de fracassos les causes les trobarem, sovint, en la suma de diversos factors. A més, quan s’hi fan inversions s’obtenen beneficis fiscals. De tot plegat se’n va parlar a la sessió online organitzada per ACCID i ANDBANK el passat 13 de juny, amb la participació, com a ponents, de l’economista Pilar Lloret, l’emprenedor Jan Amat, amb la seva startup Recomotor, i l’expert en planificació patrimonial i fiscal i economista Marcelino Blanco, directiu d’AndBank. Va moderar la sessió la presidenta de l’ACCID Montserrat Casanovas.
En primer lloc, l’economista Pilar Lloret va plantejar com hi ha diversos elements que de forma habitual apareixen destacats en tota creació i impuls d’una startup, com ara la innovació, un creixement ràpid, la figura de la persona fundadora (emprenedora) i la incertesa –vegeu les presentacions dels ponents en format pdf al final d’aquesta informació. L’any 2022, a Espanya., van sorgir 23.383 startups, de les quals el 27% tenia la seu a Madrid, el 23% a Catalunya i el 12% a Andalusia. Van mobilitzar 3.500 milions d’euros en inversions. La mitjana de vida d’una emergent a Espanya és de tres anys.
Entre les claus de l’èxit i del fracàs, l’economista va destacar:
- Figura de la persona emprenedora
- Identificació del mercat i de la necessitat
- Model de negoci
- Equip humà
- Finançament
- Monetització
- Creixement, escalabilitat, internacionalització
Experiència i resiliència
Hi ha un 80% d’homes enfront d’un 20% de dones que són al capdavant del projecte d’una startup. L’experiència és un punt valuosíssim i la resiliència resulta indispensable per sostenir l’empresa en els seus inicis, a més de la solidesa dels projectes (i que cal comptar-hi amb la irrupció de la Intel·ligència Artificial per exemple), la motivació (la majoria de les persones que van crear una empresa emergent ho van fer per l’interès d’emprendre un negoci nou), la importància de tenir mentalitat empresarial, divisió de rols i el caràcter resolutori dels directius. També és important mantenir el focus de l’activitat de la nova empresa en el producte creat i en el segment del mercat al qual es destina. Les ampliacions del negoci vindran després.
I el fracàs? Entre les raons més notòries hi ha l’absència de mercat per al producte o servei plantejat, la falta sobtada de finançament, la inadequació de l’equip, no entendre la competència, el preu del producte o les dificultats per utilitzar-lo. No obstant, no n’hi ha una que sigui clau; més aviat acostumen a coincidir-hi diverses causes, va advertir Lloret. Cal indicar que el 90% d’startups desapareixen abans de completar el tercer any de vida.
Detecció del problema i de la necessitat
Jan Amat va explicar el cas de la creació de Recomotor, una empresa que opera amb peces de motor i de vehicles, de segona mà, certificades i validades per l’equip o equips que intervenen en tot el procés. L’any 2021, Amat i el seu soci, mecànic de professió, van detectar un problema i una necessitat a la qual se li podia donar solució: les dificultats de trobar una peça de segona mà per a un vehicle. Els seus primers passos, fruit d’experiències assolides en aquesta etapa incipient, van consistir en operar a través de l’app Wallapop per canalitzar les peticions i les vendes de tot tipus de peces.
Del període d’arrancada van recollir un gran coneixement, no només sobre les pròpies peces sinó també del mercat en què operen, per exemple del funcionament i de les necessitats de tallers mecànics i d’empreses de desballestament de vehicles. Els primers aturaven els processos de treball cada vegada que necessitaven una peça i no la trobaven enlloc. De les segones es van adonar que no totes les empreses desballestaven completament els vehicles i algunes si recuperaven les peces dels motors per a un reciclatge posterior.
“Vam aprendre molt i també vam tenir moltes incidències” va explicar Amat sobre les accions que van fer per Wallapop. La decisió que van prendre aleshores va consistir en encaminar el negoci cap a un model Business To Business (B2B). Els seus clients es van estendre a tallers mecànics, empreses d’automoció, companyies de flotes de vehicles… El resultat va ser un ràpid creixement de doble dígit i l’atracció d’inversors. La idea no només es consolidava sinó que emprenia un gran impuls de forma que l’emprenedor va considerar un negoci exportable a altres països. Un valor important de l’empresa actual és la base de dades creada, amb la verificació de les peces amb què treballen (així com la facilitat d’ús de tecnologia -avui treballen amb fotografies de peces que reben per whatsapp o per correu electrònic. Operen en un mercat en el qual, només a Espanya, es mobilitzen 2.000 milions d’euros anuals només en peces recuperades. El cotxe elèctric és una oportunitat de negoci i el fet d’estar ara en aquest sector els ha de permetre assolir un posicionament destacat. Previsions de facturació al 2024: 20 milions d’euros, 50 milions al 2025.
Els incentius fiscals
Marcelino Blanco va repassar les mesures d’incentius fiscals tot subratllant a l’inici de la seva intervenció que l’organització del patrimoni personal de l’emprenedor i el de l’empresa resulta fonamental, ja que una mala gestió d’aquests actius té conseqüències fiscals.
La idea d’invertir en una startup ofereix atractius beneficis fiscals. L’impost de societats amb un tipus mínim del 15%, deduccions estatals i autonòmiques per participar en una empresa de nova creació (amb el compliment de requisits com ara que les empreses no estiguin admeses en negociacions o que els fons propis de les companyies no superin els 400.000 €).
De l’impost de Societats cal tenir en compte l’exempció per doble imposició (almenys en un 5%), un fet que pot representar l’exempció de fins al 95% de l’Impost de Societats. O les deduccions per despesa en R+D (entre el 25 i el 42% de la despesa realitzada). Vegeu a continuació, a la presentació de Marcelino Blanco, tots els beneficis fiscals detallats d’acord amb les condicions estatasls i autonòmiques).
Presentacions dels ponents:
Conferència en el marc de la Revista de Comptabilitat i Direcció ACCID nº 30 “Startups: Claus d’èxit, finançament i valoració”
Acte organitzat per: