Biodiversitat i comptabilitat. A través de la conferència online organitzada per la Comissió conjunta del Col·legi d’Economistes i ACCID, l’economista Núria Arimany va subratllar la relació entre totes dues matèries amb el sector econòmic de l’apicultura com a exemple, tot fent un pas més enllà –un esglaó, de fet- en l’ESG, sigles que es corresponen en anglès amb els termes Environmental, Social and Governance, que també són criteris que repercuteixen en la capacitat de les empreses per rebre inversions i, per tant, incideixen en reputació i sostenibilitat.
Per què l’apicultura? Aquest sector, lligat a la biodiversitat i la pol·linització, és rellevant pel seu valor econòmic -producció de 62 milions d’euros- i perquè les abelles són els actius valuosos del sector i de la biodiversitat en general. A més, va evidenciar la relació entre Biodiversitat i Comptabilitat (com a sistema d’informació financer i de sostenibilitat) per a la supervivència de les abelles i del sector apicultor.
Arimany va exposar la diagnosi de la salut econòmica i financera de l’apicultura entre els anys 2016 i 2021 segons la qual el sector havia experimentat una evolució positiva, tant de l’actiu com del passiu i el patrimoni net, tot i que la pandèmia va provocar que en el capítol de l’endeutament s’hagi produït una baixada de la rendibilitat en el darrer període, 2020-2021.
Quant a la sostenibilitat, va detallar que l’apicultura està subjecta a canvis per la supervivència de les abelles i del propi sector, a més de l’efecte d’accions i actuacions com ara les ajudes PAC 2023 – 2027, els reglaments en resposta a la iniciativa ciutadana “Salvem les abelles i els agricultors. Cap a una agricultura respectuosa amb les abelles per un medi ambient sa”, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, el nou pacte de pol·linitzadors 2023, la Directiva sobre Informació Corporativa de Sostenibilitat i els models econòmics sostenibles i de finançament sostenible (models d’economia circular).
Les abelles són el grup de pol·linitzadors més important i gràcies a aquesta funció representen un dels actius més importants per a la biodiversitat. Un terç dels aliments es poden perdre sense pol·linitzadors, per exemple, va recordar Arimany. En el mateix sentit, va destacar el valor de l’agricultura diversa i sostenible (davant de l’impacte dels monocultius), les accions en favor de la conservació d’espècies (protecció de zones o corredors ecològics) i un model econòmic que promogui la reutilització (economia circular).
Entre les conclusions, l’economista va recordar la importància de l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Econòmic, l’eliminació del 50% dels plaguicides químics perillosos al 2030, l’aposta perquè almenys un 25 de l’agricultura sigui ecològica, el valor de les ajudes tant per a la cura del subsòl com per a l’agricultura en general, la importància de fer recerca i vigilància de les plagues que afectin abelles, de posar en marxa plans per la conservació d’espècies i la protecció de zones del territori, la implantació de models de negoci circular i de finançament sostenible per preservar les abelles i el sector apicultor, sense oblidar la necessitat que té el sector de recuperar-se financerament de l’impacte de la pandèmia i la salut precària del període actual per a la supervivència de les abelles i del sector apicultor.
L’apicultura i les abelles com actiu valuós van servir per posar en evidència la rellevància de la biodiversitat en la comptabilitat i l’economia, i en general, en uns models que afecten la nostra alimentació i els ecosistemes que coneixem.