Andrei Boar, Economista, jurista i professor a la UPF-BSM.
Font: Publicat a Viaempresa
El professor de la UPF-BSM Andrei Boar fa balanç del primer any de pandèmia sanitària, però també empresarial, en què moltes empreses han vist reduida la facturació
La suspensió del Mobile World Congress va suposar un abans i un després en la situació empresarial a Catalunya. Després d’una aturada sobtada de l’activitat i una posterior recuperació molt més lenta del que s’esperava, un any després de l’esclat de la covid-19 és un bon moment per fer balanç, també, sobre els efectes de la pandèmia empresarial.
La situació sanitària ha afectat de forma directa en el 63% de les empreses, sobretot en aquelles relatives als sectors en què les restriccions han sigut més severes com l’hostaleria i el comerç. La majoria d’aquestes companyies ha patit una reducció de la facturació d’aproximadament un 35% de mitjana, essent aquesta reducció encara més profunda en les micro i petites empreses. Un dels principals entrebancs als quals s’enfronten les corporacions són els problemes de liquiditat i de tresoreria, ja que n’afecten el 30%. Des del Govern és complicat intercedir directament en la facturació de les empreses, però sí que tenen marge d’actuació amb la liquiditat. De cara a la supervivència mentre es mantingui la crisi i a la posterior recuperació, és essencial que les empreses tinguin la liquiditat necessària per poder continuar la seva activitat. Si això no es compleix, el 20% de les petites empreses que han hagut d’aturar la seva activitat, augmentarà…