Peter F. Drucker ¿Preguntar per a què mesurar?
Per Món Empresarial el 15 de juny de 2022
“El que no es pot mesurar no es pot gestionar”. Aquesta mítica frase ressona com una veritat absoluta en el món de la gestió, no només a la pràctica, sinó també entre els murs del món acadèmic. S’atribueix a Peter Drucker, considerat el “pare del management modern”, a més de ser un referent a tots els centres on s’imparteix management basat en la racionalitat de la gestió i la famosa gestió per objectius.
WAFA KHLIF. Phd, professora de Management Accounting a TBS Business School.
Però el que Drucker realment va escriure va ser: “El que es mesura es pot gestionar”, cosa que és molt diferent i té molt més sentit per a un món complex. A més, la frase resulta més contundent quan es complementa amb la resta de l’observació de Drucker: “El que es mesura es pot gestionar, fins i tot quan el mesurament i la gestió són innecessàries, i fins i tot quan fer-ho mina el propòsit de l’organització”.
Els informes anuals, l’avaluació d’empleats, els perfils personals, la valoració del risc de les empreses, els resultats de les intervencions socials i ambientals, fins i tot el nivell de felicitat a l’empresa són alguns exemples diaris de mesures que canvien la mirada del mànager. Es tracta de dir la veritat, de fer triomfar la racionalitat sobre els sentiments i els estats d’ànim. El món de la gestió no suporta la complexitat i perpetua el mite que “les xifres no menteixen” i els fets s’imposen com a prova contundent d’això mateix. Aquest concepte creu que és capaç de domesticar la complexitat de l’acció organitzada mitjançant un resum numèric. Com a anècdota, es va inventar la “norma Kafka”, dissenyada per avaluar el nivell de complexitat del Govern central a França…[Llegir més]