CONFERÈNCIA EN CASTELLÀ
En aquesta sessió perseguim un objectiu fonamental: posar de manifest el perill de la injustícia en el govern de les organitzacions, i, en particular, en relació amb la principal eina de govern, el seu sistema de control. Ho farem en el context de la presentació del llibre “La justícia en les empreses: el govern de les empreses i els sistemes de control”, que pot obtenir fent clic a l’enllaç.
El govern d’una empresa, és a dir, el seu sistema de comandament, consisteix en una part molt important el qual anomenem el “sistema de control”. Aquesta expressió es fa servir amb freqüència de manera equívoca, en un sentit mecànic, repressiu, policíac, i res més lluny de la nostra manera de veure. D’aquí al fet que es derivin injustícies del seu ús, no va més que un pas. En la tradició de les escoles americanes de sempre, creiem que els sistemes de control han de ser la principal eina de govern: establiment del propòsit i els objectius de l’empresa, dels plans a curt i mitjà termini per a aconseguir-los, i l’avaluació de manera periòdica del que s’està fent i el que s’està aconseguint a tots els nivells.
És fàcil ser injust quan no es té en compte la justícia com a criteri en la presa de decisions. Es pensa a vegades (potser implícitament) que l’important és el valor pels accionistes i que les condicions de justícia són bones, però han de quedar en un segon pla. Creiem que no ha de ser així, i tractarem de posar de manifest les males conseqüències que es deriven d’aquesta actitud. Quan es governa una organització de manera injusta, augmenten els errors (involuntaris o no), es treballa amb més lentitud, les baixes per malaltia augmenten, els costos sanitaris (problemes circulatoris, depressions, addiccions… augmenteu de manera espectacular), entre altres possibles conseqüències.
Defensem, per tant, que el propòsit dels sistemes de control (i de les empreses en si) és aconseguir la justícia, proporcionant al client un producte que satisfaci les seves necessitats a un preu raonable, amb un personal ben tractat, ben pagat i que pugui desenvolupar-se professionalment en benefici de tot el món. Ho raonem amb rigor, però alhora tractem de ser pragmàtics, amb l’ull posat en al món real de les organitzacions.
Presenta:
Daniel Faura, President de l’ACCID.
Ponents:
Natalia Cugueró, Professora de direcció d’empreses en la Universitat Oberta de Catalunya.
Josep Mª Rosanas, Professor Emèrit de IESE Business School.
Modera:
Albert Fernández, Professor d’Iniciativa Emprenedora i de Comptabilitat i Control.
Informació de la sessió:
- Per accedir cal identificar-se amb el nom, cognoms i adreça de correu electrònic.
- Per escoltar al ponent, abans d’accedir a la sala, ha d’activar el micròfon.
- Un cop dins de la sala, els micròfons dels assistents han d’estar apagats durant tota l’activitat per a no interferir en les ponències.
- Es podran fer preguntes a través del xat.
Podrà gaudir de la xerrada de la ponent i veure la presentació Power Point.
Per a qualsevol dubte contacti al correu comunicació@accid.org