A la seu de la Borsa de Barcelona, el passat 29 de setembre de 2022, va tenir lloc l’edició de la IV Jornada Blockchain “Riscos legals de la tecnologia Blockchain i la fiscalitat de las criptomonedes” coorganitzat per la Barcelona Centre Financer Europeu i l’ACCID i amb la col.laboració d’Asociación Profesional de Expertos Contables y Tributarios de España i RocaJunyent.
Presidida pel Sr. Luís Javier Herrero, President de la Barcelona Centre Financer Europeu i per la Dra. Montserrat Casanovas, presidenta de l’ACCID, qui es vam encarregar de donar la benvinguda als assistents, la Jornada comptar amb la Sra. Luz Parrondo, PhD. Directora del Departament de Finances i Control a la UPF Barcelona School of Management i directora del Postgrau de Blockchain i altres DLT. Doctora en economia i finances per la UPF, encarregada de fer la introducció i com a moderadora de les dues taules de debat que conformaven el programa, la primera sobre els “Riscos legals de la Blockchain i les criptomonedes” en la que vam participar, el Sr. Joaquim Matinero, Advocat Bancari-Financer & Blockchain a Roca Junyent, la Sra. Marina Foncuberta, Senior Associate a ATH21, el Sr. Moisés Menéndez, Of Counsel Garrigues (CDxO), el Sr. Uri Sabat. CCO a Criptan i el Sr. José Manuel Rodríguez. Dret Digital, Blockchain & NFT a DiG, i la segona taula de debat sobre la “Comptabilitat i fiscalitat de les criptomonedes”, en la que vam intervenir la Sra. Sandra Adrian, Directora Modo Cripto. Assessora laboral, mercantil, fiscal i comptable. Blockchain i Criptoactius, el Sr. Emilio Pérez Pombo, Soci-Director de Perez Pombo, Abogados & Economistas i el Sr. Antonio Ibarra, President d’AECE a Múrcia. Vocal de la Junta Directiva. Expert Comptable i Tributari. CEO de “ibarracriptoimpuestos.com”.
La Jornada va contribuir a donar a conèixer que la irrupció de les tecnologies distribuïdes (o “DLTs”) ha suposat l’aparició de nous reptes legals i fiscals, inimaginables fa uns anys, que afecten tots els àmbits de la societat. D’una banda, la tecnologia Blockchain permet el registre i la traçabilitat de criptoactius & criptomonedes de naturalesa molt diversa, afectant aquests directament els drets i obligacions que emanen de la possessió i intercanvi dels actius en qüestió.
Així mateix, elements com la identitat digital, els Smart Contracts i l’emissió de criptoactius (“utilities” o “securities“) impacten a l’esfera legal no únicament de les empreses tecnològiques, sinó també de tots i cadascun dels ciutadans. Per tant, és realment important endinsar-se en la dinàmica d’aquesta tecnologia distribuïda, a fi d’entendre la naturalesa i l’essència d’aquests nous actius digitals, que en conseqüència és l’element clau per determinar la corresponent aplicació de les lleis tributàries.
A la mateixa es varen plantejar diverses qüestions com: els riscos de privacitat… Blockchain viola la privacitat?; Quines eines tenim o tindrem per a millorar la protecció?; Aquestes característiques, tant de Blockchain com de les criptos quant a privacitat, quines conseqüències pot tenir per a la societat en el mitjà llarg termini… anem a millor, a pitjor, a diferent?; Respecte dels NFT hi ha algun consens sobre la seva naturalesa legal i la seva relació amb els drets de propietat intel·lectual?. Es té clar què s’adquireix quan comprem un NFT?; Quin és el panorama fiscal a Espanya i a Europa respecte als criptoactivos?; Quin és el Valor afegit de blockchain o els criptoactivos per a les pimes? I per a la gran empresa?; Les noves obligacions d’informació en relació a les criptomonedes, l’entrada en vigor de les quals es preveu per al pròxim 1 de gener de 2023, que suposa?; I si la regulem…. Sense supervisió no té sentit la regulació.”; Si una entitat financera per a servir de dipòsit de diners o valors dels seus clients ha de demostrar solvència financera, tècnica, organitzativa per a tenir la llicència d’activitat té un intermediari cripto que intermèdia o custòdia els actius del seus clients estar exempts de requisits de solvència similars? El fals pretext de la innovació?. Aquestes qüestions van propiciar un debat molt dinàmic per les aportacions dels ponents i la participació del públic assistent.
Més informació sobre Blockchain, bitcoin i criptomonedes, al volum del monogràfic de comptabilitat i direcció editat per ACCID a: https://accid.org/producto/num-27-blockchainbitcoin-i-criptomonedes/ Núm. 27 Blockchain, bitcoin i criptomonedes