L’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) va celebrar el passat 10 de novembre de 2022 les seves 27 Jornades Tributàries amb el lema “Nous reptes de l’assessorament fiscal”, en les que ACCID va participar com a entitat col·laboradora.
Una jornada marcada per la petició de l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) en demanar la incorporació del ‘dret a l’error’ en l’ordenament tributari espanyol i que s’estengui als professionals del sector.
“Equivocar-se en la renda no té perquè ser frau fiscal”, ha subratllat el president de l’APttCB, Joan Torres, en el transcurs de la 27 edició de les jornades tributàries que han organitzat.
De fet, el president del Consell per a la Defensa del Contribuent, Jesús Rodríguez, ha assegurat que l’Agència Tributària està estudiant una proposta per a incorporar el ‘dret a l’error’ en la normativa espanyola i acabar així amb les multes que s’apliquen als contribuents quan s’equivoquen en el compliment de les seves obligacions fiscals. Des de l’APttCB, reclamen que això s’apliqui també als professionals fiscals i tributaris, i que puguin realitzar la regularització voluntària d’impostos “quan s’actuï sense mala fe, i sense que això impliqui una penalització sistemàtica”.
Actualment, l’Agència Tributària sanciona als contribuents amb multes entre 100 i 600 euros, a més dels interessos de demora corresponents (3,75%), als errors en autoliquidacions d’impostos, com la declaració de la renda.
Per a l’APttCB, Hisenda ha de tenir en compte la bona conducta mostrada pels contribuents en el transcurs de la seva vida tributària, i planteja també que la regulació del ‘dret a l’error’ s’acompanyi de la implementació d’un sistema de control, com el carnet per punts. Segons Torres, aquest mètode també hauria d’aplicar-se als professionals del sector però amb un sistema de puntuació diferent “que pot variar en funció del volum d’impostos liquidats i de la tipologia d’incompliment o penalització”.[Font: Europa press]
Per cortesia d’ACCID, els assistents van rebre un exemplar gratuït de la monografia de comptabilitat i direcció núm. 28 sobre “Prevenció i gestió dels riscos“