En el marc de la Comissió conjunta de Comptabilitat ACCID – Col·legi d’Economistes de Catalunya amb la col·laboració de l’Agrupació de Professorat de Comptabilitat i Control de l’ACCID (APC), es va realitzar el passat 25 d’abril el webinar “The Rise of Corporate Responsability in a Globalized Era” (“L’auge de la responsabilitat corporativa en una era globalitzada”), una sessió impartida en anglès a càrrec de Dana Landau, catedràtica de la Facultat de Gestió i Economia a l’Academic College of Tel Aviv, qui va comptar amb la presentació i moderació d’Oriol Amat, president de la Comissió de Comptabilitat (ACCID-CEC) i catedràtic d’economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra-Barcelona.
A la conferència es va fer referència a que dir Responsabilitat Corporativa no implica suggerir que hauria estat adoptada universalment o que es practica el mateix a tot el món. Existeix una variació significativa entre el valor de les empreses dins del mateix sector i entre sectors depenent del país d’origen i del país amfitrió de l’operació corporativa. També hi ha diferències significatives entre sectors, empreses i països.
Avui dia, la Resposabilitat Corporativa es basa a creure que les empreses tenen un deure major envers la societat que simplement proporcionar ocupacions i obtenir guanys, en demanar als líders empresarials que considerin les seves decisions en termes de millora i impacte social per a reduir el possible treball dur i assumir els efectes positius o negatius d’aquestes operacions en els clients, els ocupadors, els titulars, les comunitats i el medi ambient.
I els Beneficis que suposa per a la companyia són:
– Enforteix la retenció i lleialtat dels clients
– Afecta positivament la satisfacció i identificació dels empleats
– Fomenta empleats compromesos
– Reputació: Millorar la imatge de marca
D’altra banda, la globalització augmenta la pressió sobre el:
– Medi ambient i recursos
– Relacions laborals i condicions de treball.
– Drets humans i desenvolupament comunitari
A més, les diferències culturals han augmentat la complexitat, ja que les expectatives de comportament acceptable varien regionalment. La globalització ha donat lloc a una situació en la qual els Estats s’han retirat de moltes zones on tradicionalment tenien el monopoli.
En l’era de la globalització, l’auge de les xarxes socials ha anat en contra de com ens comuniquem i interactuem. Les xarxes socials han donat veu a grups marginats i l’impacte de les mateixes en la globalització és un tema complex i multifacètic.
Encara que la globalització no desapareixerà i les xarxes socials tampoc però el que sí que hem de considerar és com contrarestar el poder creixent (per no dir incontrolable) de les corporacions globalitzades i pressionar (fins i tot “forçar”) a aquestes corporacions a comportar-se (més) responsablement. Especialment quan la globalització va crear o va intensificar això.