El passat 11 de maig va tenir lloc, amb la col·laboració de Centre Metal·lúrgic CENTREM, la sessió online “Incorporant al quadre de comandament integral la dimensió social i mediambiental” amb la participació de l’economista Ramon Bastida, Professor Associat de comptabilitat i finances de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) – Barcelona School of Management (BSM). Maria Josep Arasa. vocal de la Junta de l’ACCID, i Montserrat Vilanova, adjunta a direcció de Centrem, van donar la benvinguda i van fer la introducció a la sessió.
La conferència online es va centrar en com actualitzar el Quadre de Comandament Integral (QCI) a les empreses tot enriquint-lo amb la incorporació de les dimensions social i mediambiental, que són emergents. Davant de la necessitat desenvolupar l’estratègia empresarial amb aspectes com els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) s’ha fet imprescindible actualitzar els components del QCI.
Estratègia empresarial
Cal recordar que el quadre de comandament integral (QCI) és una eina de gestió de gran utilitat per a les organitzacions que necessiten implementar la seva estratègia i així millorar les activitats relacionades amb temes com la participació de les persones en el disseny del sistema d’indicadors, la fixació d’objectius, el control, la informació i la motivació, entre altres.
Ramon Bastida va posar sobre la taula diferents models d’integració de (les normes d’informació) de sostenibilitat: integració dels aspectes socials i mediambientals en les perspectives originals del QCI; introducció d’una nova perspectiva que integra els aspectes relacionats amb la sostenibilitat –la via recomanada- i la creació d’un QCI sostenible que funciona en paral·lel tradicional.
Bastida va exposar com diferents empreses han actualitzat els seus QCI d’acord amb les tres propostes esmentades anteriorment i va destacar els passos a seguir per adaptar el QCI: la identificació dels aspectes de sostenibilitat rellevants, determinació dels factors claus socials i mediambientals per a cada perspectiva del QCI, establiment d’objectius i selecció dels indicadors per fer-ne seguiment i la definició d’un sistema d’incentius.
Per a Bastida, són factors claus per a l’èxit de l’adaptació: la integració dels objectius socials i mediambiental al negoci operatiu de l’empresa, la necessitat de fer una selecció estratègica dels problemes socials i mediambientals que una empresa pot contribuir a resoldre i identificar i comprometre els grups d’interès de l’empresa.
Podeu veure la presentació de Ramon Bastida al vídeo de la sessió